Bijzondere verhalen

Welkom in Maashorst, een plek doordrenkt van bijzondere verhalen met een rijke geschiedenis. Maak kennis met het Duits Lijntje. Deze historische lijn die dwars door Uden en Zeeland liep, ademt nog steeds de romantiek van het spoorwegtijdperk. Fiets langs de oude spoorbeddingen en ervaar de nostalgie van weleer terwijl je de prachtige natuur van Maashorst verkent.

Ontdek het verhaal achter De Peelrandbreuk. Een intrigerend geologisch fenomeen dat dwars door Maashorst loopt. Hier ontmoeten twee werelden elkaar: de hoger gelegen zandgronden en de lager gelegen veengebieden. Het contrast is adembenemend en biedt unieke mogelijkheden voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ga op avontuur en ontdek de verborgen schoonheid van deze breuklijn.

De verhalen uit de oorlog zijn diep verweven in de geschiedenis van Maashorst. Objecten, collecties, gebouwen en terreinen. Samen vertellen zij de militaire geschiedenis. Bezoek de gedenktekens en musea en leer de verhalen achter de monumenten kennen. 

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, geologie, natuur of cultuur, Maashorst heeft voor iedere Explorer iets te bieden. Kom langs en beleef jouw bijzondere verhaal in Maashorst.  

 • Smitshuis Reek

  Ontdek de unieke erfenis van de orgelbouwersfamilie Smits in Reek.

  Naar Smitshuis Reek
  Smitshuis Reek
 • Peelrandbreuk

  Ontdek hoe dit fenomeen de geschiedenis van Brabant heeft beïnvloed en nog steeds sporen achterlaat in het landschap. Ron Boszhard neemt je mee op een boeiende reis door de ogen van “De Peelrandbreuk”.

  Luister de podcast
  Peelrandbreuk
 • Grafzerken Zeeland

  Ontdek de historie van Zeeland in een unieke reis door de tijd op het R.K. kerkhof, waar Heemkundekring Zeeland een aantal bijzondere grafzerken heeft "geadopteerd." Deze grafzerken vertellen verhalen uit vervlogen tijden en herinneren aan opmerkelijke personen. 

  Naar de grafzerken
  Grafzerken Zeeland

Beleef de bijzondere verhalen van Maashorst

Ambachtelijk bierbrouwen

In Schaijk, Zeeland, Odiliapeel: binnen de gemeente Maashorst zijn bevlogen bierbrouwers actief. Ook in vroegere tijden werd hier volop gebrouwen. Neem een duik in de verhalen en beleef het ambacht. Ujes Kersenbier, Zonnegoud Blond, Vluchtoord Dubbel, The Bock Lebowski: laat je verrassen door de smaken van hier. Let op: geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Naar ambachtelijk bierbrouwen
Proostende mensen op terras.

Historische locaties die het bezoeken meer dan waard zijn! - Duits Lijntje, ooggetuigen WO2, molens, vluchtoord Uden en nog veel meer...

Wandel en fiets door het verleden - De mooiste routes die je meenemen naar toen!