Een bezoek aan Traditiekamer Typhoon

Op een dinsdagmiddag kom ik aan bij vliegbasis Volkel. Een uitzondering weet ik want normaal gesproken kun je de traditiekamer alleen bezoeken op de 1ste en 3de vrijdag van de maand. Maar voor Explore Maashorst maken ze graag even tijd. De Traditiekamer Typhoon van Vliegbasis Volkel heeft een permanente tentoonstelling over het ontstaan en het gebruik van de vliegbasis. Originele documenten, uniformen, militaire uitrusting, vliegtuigonderdelen en videomateriaal geven een goed beeld van de vliegbasis. 

Om 14 uur heb ik afgesproken met beheerder Henk Talen. Hij wacht me op bij de parkeerplaats. “Het is altijd handig wanneer bezoekers een kwartier eerder komen dan afgesproken”, vertelt Henk me. “Voordat je geregistreerd bent, een ID controle hebt gehad en door de slagboom bent, ben je zo een half uur verder. Vooral bij groepen”.   

Na ontvangst van mijn bezoekerspas rijd ik met de auto achter Henk aan door de controlepoort naar de traditiekamer. Deze bevindt zich op de vliegbasis zelf. We worden opgewacht door Gerrit van Elburg. Henk en Gerrit hebben beiden een militaire achtergrond. “We zijn allebei bewapeningsmonteur geweest, dat heet tegenwoordig wapentechnicus. We zijn met zo’n 7 vrijwilligers die rondleidingen geven in de traditiekamer, allemaal met een militaire achtergrond.” 

Traditiekamer

“We heten niet voor niets traditiekamer”, vertelt Gerrit. “We willen alleen maar de geschiedenis van dit veld vertellen en niets anders”. Het verhaal begint in 1940. Het moment dat de Duitsers met een pantsertrein bij Gennep de grens over komen en hier een vliegveld bouwen. Het vliegveld lag heel gunstig op de kaart die dagen. Halverwege Duitsland en Engeland ligt namelijk Volkel.  

We bekijken oude luchtfoto’s. Op deze foto’s is goed te zien dat alle gebouwen waar vliegtuigen stonden, vermomd waren als boerderij. Vanuit de lucht was dan ook niet zichtbaar dat hier een vliegbasis was. De verkeerstoren zag er vanuit de lucht uit als een kerktoren. Zelfs de start- en landingsbaan werden gecamoufleerd. “Daar werd zachte teer met kortgeknipte heide over gestrooid. Zo ging het op in het landschap. De verlichting van de baan werd opgelost door een steen die licht gaf bij maanlicht.”  

De Duitsers hebben bij vertrek alles opgeblazen. Zo kon het niet in vijandelijke handen terechtkomen. “Er is heel veel weg maar wat we hebben kunnen bewaren, daar zijn we zuinig op. Er zijn heel veel logboeken die ingezien kunnen worden. Zoveel, dat je na een jaar misschien op een derde deel bent. “ 

Van sommige militairen is zoveel informatie gevonden dat ze het hele verhaal kunnen vertellen. “Het komt ook weleens voor dat een bezoeker een naam herkent. We vragen ze dan om ons eventuele informatie toe te sturen zodat ook dat verhaal verteld kan worden.”  

In de ruimte staat ook een modelvliegtuig van de geallieerden. De “Hawker Typhoon”.  Direct na het verdrijven van de bezetter was dit vliegtuigtype gestationeerd op Vliegbasis Volkel. Naar dit vliegtuigtype is de traditiekamer vernoemd. Even verderop brandt een kaarsje voor de 62 Britse militairen die in Volkel gelegerd waren en zijn omgekomen.      

We drinken samen koffie en Henk en Gerrit vertellen vol passie over de traditiekamer. Na de koffie mag ik plaatsnemen in een F16 simulator. “Dat vindt iedereen toch eigenlijk heel leuk”. We bekijken informatie over de brandweer, gasmaskers, bommen en nog veel meer. We eindigen de rondleiding bij de dag van vandaag, de komst van de F35’s.  

Bezoek Traditiekamer

Een bezoek met rondleiding is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. “We vragen iedereen alleen tijdig te reserveren en op tijd aanwezig te zijn.” Ik bedank Henk en Gerrit voor de rondleiding en krijg nog een tas met posters en stickers mee naar huis. Daarna gaat Gerrit me voor richting de uitgang waar ik mijn bezoekerspas weer inlever.   

Ook nieuwsgierig naar de traditiekamer? Ga gerust eens langs op de Zeelandsedijk 10 in Volkel. Je kunt je tot uiterlijk 1 week van tevoren telefonisch aanmelden op 06-29460461 (bellen alleen op maandag, dinsdag en vrijdag).                

Door Gaby Coolen - van Loosbroek | Webredactrice Explore Maashorst 

 

(v.l.n.r. Henk Talen / Gerrit van Elburg)