Van brouwen tot borrelen: ontdek de streekbieren

In Schaijk, Zeeland, Odiliapeel: binnen de gemeente Maashorst zijn bevlogen bierbrouwers actief. Ook in vroegere tijden werd hier volop gebrouwen. Neem een duik in de verhalen en beleef het ambacht. Ujes Kersenbier, Zonnegoud Blond, Vluchtoord Dubbel, The Bock Lebowski: laat je verrassen door de smaken van hier. Let op: geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Beleef het ambacht van de brouwer - Duik in de verhalen en ontmoet lokale smaakmakers

Van proeverij tot speciaalbiertocht

Ervaar de optimale bierbeleving. Laat je inspireren door lokale smaakmakers.

  • Stap op de fiets voor de Hop & Hap Tour van Herberg D’n Brouwer in Zeeland, Cravt Brouwlokaal in Uden en De Brabantse Hoeve in Volkel. 
  • Ontdek de bier- en barbecue-evenementen van House of Beers. Met hoogwaardige barbecuegerechten en bijpassende exclusieve bieren.
  • Beleef de Udense speciaalbiertochtDeze uitdagende Escape the City game is inclusief pitstops bij vier van de beste cafés van Uden.
  • Stel jouw smaakpapillen op de proef tijdens een proeverij met bierkenners Twan en Léon van de Schaijkse brouwerij Bier van de Zon.
  • Boek een proeverij bij de Udense bierista Merel van Books, Beers and Beyond. Is bijvoorbeeld haar Harry Potter bier- en boekproeverij iets voor jou?

Tragische val in Udense brouwketel

Ook in voorgaande eeuwen werd er in deze streek volop bier gebrouwen. Zo had je in Uden rond 1900 brouwerij De Zwaan, vermoedelijk aan het Lieve Vrouwenplein. Ook in buurtschap Bitswijk stond een brouwerij. Brouwer Laurens Schuurmans verongelukte daar in 1829 door een tragische val in de brouwketel. Zijn weduwe zette de brouwerij voort, die later verhuisde naar de Udense Kerkstraat.

Het verhaal van de Zeelandse brouwer Jos van de Ven spreekt ook tot de verbeelding. In zijn voormalige brouwerij De Roode Leeuw is nu Herberg D'n Brouwer gevestigd. In Reek was in de negentiende eeuw bierbrouwerij Het Klaverblad te vinden. Daar herinnert de straatnaam Brouwershof nog aan. In Schaijk zat brouwerij De Zon. Maar liefst drie Schaijkse bierbrouwers waren naast brouwer ook burgemeester.

Bron: Nederlandse Biercultuur. Foto: proostende brouwersknechten bij brouwerij De Zon in Schaijk, omstreeks 1910. Bron: Heemkunde Schaijk-Reek.

Brouwen en borrelen bij de buren - Niet alleen in Maashorst halen bierliefhebbers hun hart op: dat kan ook in Oss en Meierijstad