Molen van Jetten

De Molen van Jetten in Uden is een standerdmolen gebouwd in 1811. Het exterieur en het interieur is origineel. Dit is de enige authentieke molen in de regio die nog voor productie maalt. Hier wordt mout voor jenever en whisky op ambachtelijke wijze gemalen. Piet Mondriaan schilderde deze molen in 1904. In de molen van Jetten in Uden wordt nog volop gemalen!

De molen is te bezoeken en er zijn allerlei bakingrediënten te koop, bijvoorbeeld om een lekker Udens molenbrood te maken (zie foto's)!

INGREDIËNTEN*:
500 g tarwemeel/meergranenmeel/kruisherenmix van de “Molen van Jetten”
15 g verse gist
5 tot 10 g zout (afhankelijk van smaak)
10 g suiker
325 ml Udens leidingwater, bij meergranen en kruisherenmix minder water gebruiken.

1. Meng ca. 75 g meel met 2…

De Molen van Jetten in Uden is een standerdmolen gebouwd in 1811. Het exterieur en het interieur is origineel. Dit is de enige authentieke molen in de regio die nog voor productie maalt. Hier wordt mout voor jenever en whisky op ambachtelijke wijze gemalen. Piet Mondriaan schilderde deze molen in 1904. In de molen van Jetten in Uden wordt nog volop gemalen!

De molen is te bezoeken en er zijn allerlei bakingrediënten te koop, bijvoorbeeld om een lekker Udens molenbrood te maken (zie foto's)!

INGREDIËNTEN*:
500 g tarwemeel/meergranenmeel/kruisherenmix van de “Molen van Jetten”
15 g verse gist
5 tot 10 g zout (afhankelijk van smaak)
10 g suiker
325 ml Udens leidingwater, bij meergranen en kruisherenmix minder water gebruiken.

1. Meng ca. 75 g meel met 2 g gist, een snufje zout, 2 g suiker en 50 ml water. Doe het mengsel in een gesloten bakje in de koelkast en laat het 24 uur rusten. Dit is het voordeeg.
2. Meng van de overgebleven ingrediënten het meel, het zout en de suiker en vorm een ring hiervan. Leg in het midden de overgebleven gist in brokjes en giet er een beetje water bij. Los de gist hiermee op en schuif er een beetje meel in. Herhaal dit tot je al het water hebt toegevoegd. Voeg het voordeeg toe.
3. Kneed het geheel met één hand tot een bal en kneed verder. Kneed minstens 20 minuten (ja, dit kost kracht dus komt er een beetje zweet op het voorhoofd). Het deeg is goed wanneer je het tot een doorzichtig vlies kunt uittrekken.
4. Zet het deeg 25 minuten afgedekt op een warme plek rijzen. Leg het deeg daarna op een houten plank en laat het 10 minuten rusten.
5. Maak het werkblad nat met heet water zodat het deeg niet aan het blad plakt. Druk het deeg tot een platte plak (2x de breedte van de bakplaat of de bakvorm) en doe het op de plaat. Zet de plaat ca. 40 minuten op een warme plek. Gebruik je een bakvorm, laat het dan ca. 50 minuten rusten.
6. Verwarm de oven voor op hete lucht: 200 graden, gas: 240 graden. Bak het brood op de bakplaat ca. 30 minuten en in de bakvorm ca. 40 min. Klop een keertje op je brood, klinkt het hol, dan is het klaar. Smakelijk!

*Bij niet-Udense ingrediënten is de smaak niet gegarandeerd

Locatie