Milky Road Brewery: unieke bieren, net even anders

Het zijn echte speciaalbier liefhebbers: Ramon en Saskia van Dam uit Zeeland. Ze stapten niet voor niets bij Bierbrouwerij Oijen in het huwelijksbootje. En het stel experimenteerde thuis al jaren met biertjes brouwen. Toen nog gewoon voor zichzelf, niet voor de verkoop. Dat is tegenwoordig wel anders. Met Milky Road Brewery zijn ze inmiddels een bekende naam onder bierkenners en graag geziene gast op tientallen bierfestivals door het hele land. Lokaal drink je bier van Milky Road bij Herberg D'n Brouwer in Zeeland.  

Rocketmango 

In 2019 vielen Ramon en Saskia in de prijzen tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor amateur bierbrouwers. Met hun Rocketmango, een IPA met veel Amerikaanse hoppen en de toevoeging van mango en habanero-pepers. Vanaf toen nam hun passieproject serieuze vormen aan. Het bevlogen stel richtte Milky Road Brewery op, vernoemd naar het Melkpad waaraan ze wonen. De prijswinnende IPA werd het eerste bier dat ze officieel op de markt brachten. 

Spannende smaken 

Milky Road Brewery brengt jaarlijks zo'n vijf nieuwe unieke bieren uit, in diverse stijlen. Saskia vertelt: "Toen we gingen opschalen voor de verkoop zijn we op zoek gegaan naar een brouwerij waar we met onze eigen recepten zelf grotere hoeveelheden konden brouwen. Die vonden we in Tilburg en later in Weert. We brengen onze bieren in principe eenmalig uit, op is op. We vinden het heel leuk om volop te variëren. Net als onze klanten. Als 'beer geeks' waarderen we spannende smaken en proberen we telkens weer wat nieuws."

Liefde voor cinema 

Dat de Zeelandse brouwers ook een liefde voor cinema hebben is snel duidelijk. Elk smaakvol brouwsel draagt een filmgerelateerde naam. Van Groundbock Day tot Barleys Angels. De opvallende bijpassende labels worden getekend door illustrator Hans Gravekamp. Ramon legt uit: "We proberen telkens weer iets unieks te maken. Soms brengen we variaties uit op eerdere brouwsels. Bijvoorbeeld met The Bock Lebowski, Smokey Edition. Die vonden we zelf erg lekker, maar ook spannend om uit te brengen. Zou de licht rokerige smaak ook bij anderen in de smaak vallen? Dat was gelukkig het geval. Ook de Tripel Shop of Horrors vinden we zelf heel lekker. Daarin zit paradijszaad, dat maakt 'm eigenwijs." 

Proefbrouwsels 

De teller van uitgebrachte Milky Road bieren staat inmiddels op vijftien. Ondertussen blijft het stel experimenteren met allerlei proefbrouwsels. Saskia: "Het thuiswerkkantoor ligt vol met zakken graan en allerlei kruiden. En de vriezer ligt vol met hop. Aan inspiratie voor nieuwe recepten is zeker geen gebrek." Ramon, die naast brouwer ook IT-consultant is, vult aan: "We hebben een lange lijst met ideeën voor recepten en ingrediënten. Zo willen we nog een keer iets met guave gaan doen. Als we het bier uitbrengen moet het recept ook schaalbaar zijn. Voor duizend liter Rocketmango zou bijvoorbeeld 125 kilo mango nodig zijn. Als we die ooit opnieuw gaan brouwen dan zal het in beperkte oplage zijn. Het moet wel leuk blijven." 

Bierfestivals 

Jaarlijks is Milky Road Brewery te vinden op meer dan twintig bierfestivals verspreid door het land. Saskia: "Een paar jaar geleden was Pruuven in Oss ons eerste festival. Vanaf toen is het balletje gaan rollen en werden we door steeds meer organisatoren gevraagd. Het is een klein wereldje en super gezellig. Ook dit jaar staan we weer op meer dan twintig festivals. Met nieuwe bieren uiteraard. Zo maken we momenteel een Weizen met Nelson Sauvin hop uit Nieuw-Zeeland. De smaak doet denken aan witte wijn. We houden van hop uit die hoek. Australische hop is wat meer tropisch in vergelijking met de populaire citrus-achtige hoppen uit Amerika. Net weer even anders, dat past bij ons." 

Zelf proeven

Benieuwd naar de smaken van Milky Road Brewery? Zoek ze op tijdens een van de vele bierfestivals of bestel online in de webshop. Bijzonder: Ramon en Saskia bezorgen bestellingen zelf door het hele land. Persoonlijk en betrokken. De Milky Road brouwsels in Zeeland proeven? Dat kan natuurlijk bij Herberg d'n Brouwer. In dit karakteristieke pand aan de Kerkstraat was in vroegere tijden brouwerij De Roode Leeuw gevestigd. Ontdek het verhaal over het bewogen leven van de vooroorlogse brouwer Jos van de Ven. Hij nam het geheime recept van het regionaal befaamde Faro-bier mee zijn graf in. 

(januari 2024)