Bier van de Zon: proef de rijke geschiedenis en traditie

In 2022 zag Bier van de Zon het levenslicht. De brouwerij is een initiatief van Twan Martens uit Reek en Schaijkenaar Léon Bouten. Ze brouwen zoveel mogelijk met ingrediënten uit de Maashorst. Twan verzorgt regelmatig proeverijen en is werkzaam bij professionele bierkeuringen in binnen- en buitenland. Zo is hij medeorganisator van de Brussels Beer Challenge, één van de grootste en meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld. Léon, in opleiding tot biersommelier, wist Twan over te halen om samen te gaan brouwen.  

Eerste recept 

"Ik heb altijd gezegd dat ik nooit zou gaan brouwen," lacht bierkenner Twan. "Dat liep dankzij Léon toch anders. Ons eerste recept maakte ik expres heel moeilijk, wie weet zou het daarbij blijven. Maar het enthousiasme bleef. Ik werk graag volgens het traditionele Reinheitsgebot, waarmee in Duitsland al meer dan vijfhonderd jaar bier wordt gebrouwen. Zuivere kwaliteit is belangrijk. Gewoon fatsoenlijk bier brouwen met de basisingrediënten: gerst of tarwe, hop, water en gist. Dat is wat we doen."  

Lokale hop en gist 

Twan en Léon zijn trouwe afnemer van de hopsoorten die Landerij VanTosse verbouwt. De mannen steken er zelf ook de handen uit de mouwen met oogsten. Diezelfde dag nog wordt er bier gebrouwen met de verse hop. Hun ultieme doel is brouwen met wilde vergisting. Léon legt uit: "Dan werken we met gist uit de natuur. Die vangen we hier in de Maashorst in een grote koperen bak. De spontane vergisting duurt vervolgens jaren. Daarom brouwen we nu ook reguliere bierstijlen. Die zijn veel sneller klaar."   

Verplichte Pauze 

Bier van de Zon is actief als brouwerijhuurder en brengt momenteel zes bieren op de markt. Twan somt op: "Verplichte Pauze is onze onbetwiste lijsttrekker. Een hoppy tripel die je gerust een allemansvriend mag noemen. Het is de favoriet van Léon. Dan hebben we Zonnestraal weizen, volgens traditioneel Zuid-Duits recept gebrouwen. En dit is God van de Zon, een IPA met verse hop. Dat is mijn favoriet, lekker bitter. Zonnegoud is ons blond bier, daar is gewoon veel vraag naar. De tripel Zonnevlam is een van onze nieuwste bieren. En tot slot is Zonlicht een licht biertje met een laag alcoholpercentage." 

Schaijkse historie 

Léon duikt graag in de historie van oude Brabantse brouwerijen. Bier van de Zon is vernoemd naar de voormalige Schaijkse brouwerij De Zon, in de negentiende eeuw een begrip in het Brabantse land. Verschillende generaties brouwers van De Zon waren tevens burgemeester van het dorp. Léon: "De vroegere brouwerij stond achter de burgemeestersvilla. Aan de Runstraat kun je nog steeds de zonnepoort zien. Die gaf toegang tot de brouwerij. Ons logo hebben we geïnspireerd op de zon die is afgebeeld op die poort. Aan de achterzijde van de villa zitten tegenwoordig nog steeds de blauwe luiken die de ingang vormden tot de bierkelder. Gaaf om te zien dat de trap onder die luiken helemaal is ingesleten. Van alle tonnen bier die er vroeger overheen rolden."

Food pairing 

De mannen delen hun passie voor smaakvolle bieren graag. En ze zijn ook goed thuis op het gebied van foodpairing: passende combinaties tussen bier en eten. Zo organiseerden ze samen met De Potter in Schaijk een Bier van de Zon diner. Twan vertelt: "Als iemand zegt dat die geen bier lust, of alleen maar wijn drinkt, dan ga ik de uitdaging graag aan. Kom maar op! Dat vind ik ook echt het leukste om te doen. Mensen onbekende en nieuwe smaken laten ervaren. Iemand die een bepaalde biersoort in eerste instantie wat te bitter of te zuur vindt, kan die toch gaan waarderen met een bijpassend stukje kaas of met het juiste gerecht erbij. Nu wordt in veel restaurants wijn geschonken. Maar de komende jaren gaan steeds meer chefs de combinatie aan met bier. Daar is zoveel variatie mee mogelijk."   

Proeverij 

Bier van de Zon is verkrijgbaar op tientallen locaties in Brabant en daarbuiten. Van kroeg tot restaurant en van supermarkt tot slijterij. In Schaijk schenken eet- en borrelcafé De Notaris en bar en grill De Potter het lokale bier. In Reek drink je het bij restaurant De Linde. Interesse in een proeverij van Bier van de Zon? Neem dan contact op met biersommeliers Twan en Léon. De mannen zijn daarnaast ook elk jaar op verschillende bierfestivals in het land te vinden.

(januari 2024)