Rashoppers: craft bier van Peelse bodem

Aan de bar bij de Brabantse Hoeve. Op het terras van recreatiepark BillyBird Hemelrijk. En in het schap bij de lokale supermarkt. Als je het blond, dubbel of tripel bier van brouwerij Rashoppers uit Odiliapeel wil proeven, dan kun je onder meer hier terecht. De broers Stijn en Wouter van Ras brouwen sinds 2021 lekker hoppig speciaalbier. Ze telen ook hun eigen hop, op Peelse grond. Tijd voor een nadere kennismaking. 

Eerste brouw 

In een barkast staan tientallen bierflesjes uitgestald, een kleurrijk overzicht van alle Rashoppers brouwsels van de afgelopen jaren. In de ruime garage van Wouter van Ras in Odiliapeel komt alles van de jonge brouwerij samen. Alle grondstoffen en installaties die nodig zijn om bier te brouwen. Plastic tonnen gevuld met verschillende soorten graan en mout. Vacuümverpakte hop in de vrieskist. Brouwketels gemaakt van metalen biervaten. Ketels voor het vergistingsproces. Een palet vol bierflesjes. Tot voor kort waren de broers actief als huurbrouwer. De productie van hun bieren werd uitbesteed aan een andere brouwerij. Dat wilden ze toch anders, legt Wouter uit. "Brouwen is voor ons een hobby, we werken allebei fulltime. Maar juist die productie is het mooiste stuk om zelf te doen. Naast het experimenteren met smaken. Dus hebben we de afgelopen periode de benodigde apparatuur in huis gehaald, de vergunning rond gekregen en administratie voor accijnzen in orde gemaakt. Sinds twee maanden produceren we hier zelf. De eerste brouw uit eigen brouwerij ligt nu in de winkel, bij de lokale supermarkt hier in Odiliapeel." 

Quadrupel 

Op één brouwdag maken de broers zo'n tachtig liter bier. Naast de blond, dubbel en tripel van Rashoppers, komen ze binnenkort met een nieuw speciaalbier op de markt. Wouter verklapt: "Op dit moment hebben we een quadrupel op eikenhouten vat liggen. Die mag nog wat langer rijpen, totdat hij optimaal van smaak is. Daar gaat in totaal ongeveer een jaar overheen. Best spannend hoe hij straks uit de bus komt, maar de voorproefjes zijn veelbelovend. Stijn: "We brouwen wat we zelf lekker vinden en experimenten met smaken. Voor de quadrupel werken we met verschillende moutsoorten en onder meer sinaasappelschil. Ook proberen we verschillende fuses uit, bijvoorbeeld met whisky of rum. Vooral de rum vinden we geslaagd, daar waren we het snel over eens." 

Hoppig 

Naast brouwen zijn de mannen ook in de weer met het telen van hop, in de achtertuin van Wouter. "Daar heb ik nu zo'n tien, twaalf planten staan. Ze groeien op de pergola, dat ziet er ook mooi uit. Het eerste jaar gingen de klimplanten hoog de boom in, maar dat werd lastig oogsten. Als de hopbellen klaar zijn voor de oogst is het een kwestie van plukken, drogen, vacuüm verpakken en invriezen." Stijn vult aan: "Het is het allermooist is om op de dag van het plukken ook meteen te brouwen. Dan komt de hop het allerbest tot zijn recht. Ons bier kenmerkt zich omdat er veel hop in zit. Dat vinden we zelf lekker en het is daarmee ook onderscheidend. We zijn verder bezig met de ontwikkeling van een IPA, bier dat bekend staat om zijn sterke hopsmaak. De aroma's van de IPA vervliegen redelijk snel. Je moet 'm niet te lang laten liggen, dan is hij op zijn lekkerst." 

Zelf proeven 

Benieuwd naar de bieren van de gebroeders Van Ras? Rashoppers is onder meer verkrijgbaar bij Coop van Buel in Odiliapeel, de Brabantse Hoeve en BillyBird Park Hemelrijk. Ook bij de chefkok van de Volkelse kookstudio Koken met Petja valt het hoppige bier in de smaak. Hij kookt graag met streekproducten en serveert Rashoppers regelmatig aan zijn gasten. 

(januari 2024)