Bevrijding

Historische treinverbinding - De verlaten spoorlijn van Boxtel naar Wesel brengt nu prachtige wandel- en fietsroutes

Duits Lijntje

Op 10 mei 1940 drongen de Duitsers via het lijntje ‘s morgens om vijf uur Nederland binnen. Vlakbij Zeeland stapten de Duitse soldaten uit, nadat ze de Peel-Raamstelling hadden doorbroken. Aan het eind van de oorlog werd de spoorbaan juist door de geallieerden gebruikt om Duitsland binnen te vallen.

Ontdek het verhaal van het Duits Lijntje, de sporen van de treinverbinding zie je nog steeds in het landschap. Het meest duidelijk zijn de wachtposten: plekken waar de spoorwachter de spoorweg bewaakte en spoorbomen, seinen en wissels bediende. Langs het Duits Lijntje stonden er ooit 53. Daarvan zijn er nog 8 over, waarvan 2 in gemeente Maashorst. 

Naar Duits Lijntje

Maashorst vertelt en staat stil bij de verhalen van vrijheid

Audiospot

Achtervolgd door Duitse jachtvliegtuigen raast Dakota KG579 op 21 september 1944 met brandende rechtermotor. Het is de vijfde dag van Operatie Market Garden en het toestel heeft voorraden afgeworpen bij Oosterbeek. De thuisbasis zal niet meer worden bereikt. Zes van de acht inzittenden springen uit het neerstortende vliegtuig. Twee van hen bereiken veilig de grond. Vier anderen worden hangend aan hun parachutes beschoten door tot drie maal toe terugkerende Duitse jagers. Twee van hen overleven dit niet. De andere twee raken gewond. De beide piloten weten het vliegtuig niet meer te verlaten. Hun toestel stort neer op vliegveld Volkel. Zij worden begraven op het rooms-katholieke kerkhof van Zeeland. Hun kameraden liggen op het Britse oorlogskerkhof in Uden. Luister hier de audiospot " Dear Mrs. Webb" . 

Naar audiospot

Udenaar wijst bevrijders de weg

Hans Schoon, geboren in Uden in 1921, weigerde tijdens de oorlog de Duitse loyaliteitsverklaring te tekenen en dook onder in Uden. In 1944, na de bevrijding van Uden, sloot Hans zich aan bij de Amerikaanse 82e luchtlandingsdivisie. Met zijn vriend Bob Tiemstra hielp hij de geallieerden als gids en tolk. Helaas kwam Hans om tijdens een patrouille op 6 oktober 1944.

Bekijk het YouTube fragment van Brabant Herinnert over Hans Schoon.

Naar YouTube fragment

Ooggetuigen - Zes stalen silhouetten vertellen verhalen over de oorlog

Routes - Wandel- en fietsroutes die je meenemen naar toen

Operatie Market Garden Fietsroute

Het Market Garden-gebied, dat zich uitstrekt van Leopoldsburg in België tot de beroemde "Bridge too far" in Arnhem, Nederland, is bezaaid met bezienswaardigheden die verband houden met een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Onderweg komen fietsers monumenten, begraafplaatsen, informatiepunten, audioverhalen en herdenkingsplaatsen tegen.

De totale lengte van de route is 240 kilometer en kan in meerdere etappes worden gefietst. De route begint bij het museum Liberation Garden in Leopoldsburg en volgt het fietsknooppuntensysteem, dat eenvoudige offline navigatie mogelijk maakt en ervoor zorgt dat fietsers door schilderachtige landschappen komen en over rustige wegen fietsen.

Naar de fietsroute