Zeeland

Zeeland, op z'n Brabants 'Zélland', is een dorp in de gemeente Maashorst, gelegen in de Peel, in het noordoosten van Brabant. Aan het begin van de 20e eeuw groeide Zeeland uit tot een druk bezochte bedevaartsplaats. Hier werd de heilige Cornelius vereerd in de plaatselijke parochiekerk van de heilige Jacobus de Meerdere, midden in het dorp.

Tot 1994 was Zeeland een zelfstandige gemeente, met de hoofdkern Zeeland en een aantal buurtschappen, waarvan de Brand, Graspeel, Kreitsberg, Nabbegat, Oventje, Puttelaar, Trent, Voederheil en Zevenhuis nog te herkennen zijn. 

Zoals in de meeste dorpen en stadjes in de omgeving is Zeeland ontstaan in de 13e eeuw. Een belangrijke gebeurtenis voor het dorpje 'op Selant' was de totstandkoming van een eigen kapel, naar een initiatief van de Bosschenaar Arnoldt Heym in 1376. De priester die het aan de Heilige Jacobus en Cornelius toegewijde bedehuisje bediende, moest elke dag een mis opdragen.
 
De naam Zeeland komt uit de Frankische tijd van 600-900 na Christus en stamt van het Oudhoogduits 'selilant' of het Latijn 'terra salica', wat 'vrij erfgoed' betekent. Vanuit die tijden is bekend dat er een aantal vrije ontginningsboerderijen, 'salae' genoemd, nabij een herenhoeve stonden. In de loop van de geschiedenis werd de naam van de nederzetting achtereenvolgens geschreven als: 'Zelant', 'Selant', 'Seelandt', en 'Op-Zeeland'.

Daarnaast bulken De Trentse Bossen in Zeeland van verhalen en sporen uit het verleden. De Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog hebben een grote impact gehad op de geschiedenis van dit gebied. Militairen zijn vaak te gast geweest op de vlakbij gelegen Vliegbasis Volkel. Tijdens hun verblijf zijn zij veel in de Trentse Bossen geweest voor bijvoorbeeld hun training op de schietbaan. Benieuwd naar alle verhalen? Dan ben je in Zeeland aan het juiste adres.

Bezoek zeker ook de dorpskern met gezellige horecazaken en leuke (streek)winkels! 

Beweeg- en wandelroutes Zeeland

Bezienswaardigheden

Horeca in Zeeland