Volkel

Volkel is in Nederland vooral bekend door de militaire vliegbasis die er ligt. In 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog begonnen de Duitsers met de aanleg van een vliegveld bij Odiliapeel. Het werd een zogeheten 'Nachtlande platz' waar de jachtvliegtuigen van de toenmalige bezetter gestationeerd werden. De plek was strategisch gekozen: ten zuiden van de grote rivieren.

Op de locatie van de huidige Vliegbasis Volkel werd oorspronkelijk door de Duitse bezetters een bakstenen landingsbaan aangelegd. Het terrein werd in 1949 ingericht voor de basisopleiding en de onderofficiersopleiding van het Korps Mariniers, toen ook de Marine Luchtvaartdienst van de landingsbaan gebruik maakte voor landings- en startoefeningen.

Luchtbasis Volkel werd in 1950 overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. Het kreeg naamsbekendheid in de jaren 1980 vanwege regelmatige anti-kernwapendemonstraties in verband met Amerikaanse kernwapens, die op het Amerikaanse deel van de vliegbasis zijn opgeslagen.

Aan de zuidoost-kant van Volkel ligt een recreatiepark, genaamd BillyBird Park Hemelrijk. Hemelrijk bestaat uit een groot strandbad, een buitenspeeltuin en twee binnenspeeltuinen. Dit park wordt vooral in de zomermaanden druk bezocht door vakantievierende jongeren en gezinnen.

En aan de noordoost-kant van Volkel, naast Vliegbasis Volkel ligt Dierenpark Zie-ZOO, bestaande uit een dierentuin en een kweekcentrum voor exotische dieren.

 

Bezienswaardigheden Volkel

Horeca in Volkel