Rondje Maashorst op de fiets - Spring achterop bij Gijs en Marij

In Maashorst kun je heerlijk fietsen, met zo’n 170 kilometer aan fietspaden. Gijs de Louw en Marij van der Leest kiezen vandaag voor Rondje Maashorst: een route van 45 kilometer langs heidevelden, vennen, stuifduinen en grafvelden. Spring achterop en geniet met hen mee!

Marij als gids

Gijs en ik huren een fiets bij Walter van buitensportcentrum De Mastworp in Uden. Gaan we voor een e-bike, een tandem of een ‘gewoon’ exemplaar? “Kies jij maar,” zegt Gijs. Het worden twee ‘gewone’. Walter laat zien op de kaart welke knooppunten we moeten volgen en daar gaan we! Het zonnetje schijnt en we hebben er zin in. Al snel passeren we de A50 en komen we langs het Natuurcentrum in Nistelrode. Daar stappen we af om de expositie te bekijken over het ontstaan van dit gebied. We weten er allebei al iets vanaf, en toch verwonderen we ons opnieuw over alle geologische rijkdommen.

Urnenveld Slabroek

Onze volgende stop is het urnenveld op de Slabroekse heide. Eeuwen geleden leefden er hier al mensen. Dat bewijzen de vele sporen die archeologen de afgelopen eeuw gevonden hebben. De oudste zichtbare overblijfselen zien we om ons heen liggen: grafheuvels. Monumenten voor overledenen die centraal onder de heuvel werden begraven. Eromheen ligt het urnenveld. Waar de grafheuvels maar voor een klein deel van de lokale bewoners waren, kreeg in het urnenveld ieder lid van de gemeenschap een plekje onder een kleine heuvel.

Een koninklijk graf

Iets verderop komen we langs een informatiebord. In 2010 deden archeologen op deze plek een bijzondere ontdekking. Ze vonden een ongewoon rijk graf, met bronzen enkel- en armbanden, spelden, vlechtringen, toiletspullen en delen van een lijkwade. Deze sieraden wezen op een graf van een vrouw met status, zo’n 2600 jaar geleden overleden. Ook opvallend: de vrouw was in gestrekte positie begraven, terwijl men in deze periode vooral cremeerde. Waarschijnlijk was zij een vorstin en kreeg zij daarom deze speciale behandeling. En staan wij nu dus op koninklijke grond!

Grote grazers spotten

We fietsen verder en komen bij het begrazingsgebied. Bordjes informeren ons over de spelregels die hier gelden: dingen die je wel en niet moet doen als je grote grazers tegenkomt. In de verte zien we inderdaad de taurossen lopen. Machtig mooi! En even later komen we langs Exmoorpony’s die uit een ven drinken. De uitkijktoren besluiten we een andere keer te beklimmen. “Laten we het vandaag maar bij fietsen houden,” lacht Gijs. We fietsen via het centrum van Schaijk weer richting Uden. Het slingerpad door de bossen doet zijn naam eer aan.

Wielrennen tijdens de oorlog

Bij Vluchtoord Uden duiken we in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. “Wist jij dat er hier tijdens die oorlog een heuse wielerbaan heeft gelegen?” vraag ik aan Gijs. “Hier zie je de resten nog liggen.” Vluchtoord was van 1915 tot 1918 een opvanglocatie voor met name Belgische vluchtelingen. Zij creëerden er hun eigen dorp, met naast de wielerbaan ateliers, werkplaatsen, toneelvoorstellingen en muziekgezelschappen. Mooi dat hun historie hier levend gehouden wordt. Wij genieten nog even van het uitzicht over de zandheuvels van Bedaf, en leveren dan onze fietsen weer in bij Walter. Dit was een geslaagd rondje Maashorst!

Spring maar achterop bij mij