Odiliapeel

Odiliapeel is een kerkdorp van de gemeente Maashorst, gelegen in een landelijk gebied met veel natuur. Tot 1920 was de plaats waar nu het dorp ligt een moerassige vlakte in De Peel. Het had destijds de naam ''Peelsche Heide'', en toen het ontgonnen was in 1921, kreeg het de naam ''Terraveen''. De peelontginningen hebben in Odiliapeel geleid tot het ontstaan van de zo typische vorkstructuur. Binnen deze structuur van rechte straten is voornamelijk een open woonbebouwing gerealiseerd.

Nadat er een aantal boerderijen, woningen, een school en een kerkje gesticht waren kreeg op 5 mei 1930 het nieuwe kerkdorp zijn definitieve naam: Odiliapeel.

Een jaarlijks hoogtepunt in Odiliapeel is de Schapendag. De Schapendag is een jaarlijks terugkerend evenement waar –de naam zegt het al-  het schaap centraal staat en heeft een grote regionale aantrekkingskracht, mede omdat het een evenement is waar mens en dier samenkomen, en bezoekers de gehele dag kunnen genieten van muziek, dans en gezellige terrassen.

 

Te doen en te zien in Odiliapeel