Maashorst Topper
Ton van Lieshout
Ton van Lieshout
De Maashorst Topper van mei is Ton van Lieshout uit Uden. Hij is de voorzitter van Trap-in Uden/Volkel en een van de drijvende krachten achter dit populaire fietsevenement. Al jaren wordt er met deze fietstocht geld ingezameld voor verschillende kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Tijdens het afgelopen pinksterweekend vierde de Trap-in haar 50e editie met ruim 2.000 deelnemers.
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Ton van Lieshout. Ik ben sinds twee jaar voorzitter van de Trap-in Uden/Volkel. Daarvoor zat ik al ruim zes jaar in het bestuur. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met ons team van zeven mensen. Samen werken wij superhard. Daarbij is mijn taak om de Trap-in voort te zetten en ervoor zorgen dat alles tijdens dit evenement goed verloopt en samenkomt.”
Kun je ons vertellen over de prestaties die je hebt neergezet?
“We werken als organisatie toe naar de Trap-in zelf. We zijn al een jaar van te voren bezig met de voorbereidingen. Hiervoor werk ik samen met het bestuur, waarbij ieder bestuurslid zijn eigen rol heeft in de uitvoering. De een creëert elk jaar de route, die nog geen enkele keer hetzelfde is geweest en een ander gebruikt zijn specialiteit voor iets anders. We werken zo effectief mogelijk om het binnen de tijd waar te maken.
Voor de dag zelf zijn we natuurlijk met meer mensen. Deze groep bestaat uit ongeveer 60 vrijwilligers, maar met de muzikanten en de pannenkoekenpost erbij zijn we met ongeveer 225 mensen die ons deze dag helpen. Met al deze vrijwilligers samen kunnen wij dit elk jaar werkelijkheid maken. Dit jaar was het wel erg bijzonder, want we vierden ons 50-jarig bestaan.”
Wat gebeurt er met het opgeleverde geld van de dag?
“Natuurlijk moeten we voor deze dag ook vooraf dingen regelen die worden gesponsord door bedrijven uit Uden en Volkel. Eén iemand wil ik in het bijzonder noemen en dat is Harrie van Duijnhoven. Hij is 84 jaar en gaat voor ons bij de bedrijven langs. Dit jaar heeft hij al 25.000 euro ingezameld. Het geld dat op deze dag wordt ingezameld, onder andere door inkomsten van fietsers en de verkoop van pannenkoeken of andere etenswaren, gaat allemaal naar de projecten toe. Deze projecten hebben als overkoepelend doel te maken met eerste levensbehoeften. Denk hierbij aan projecten die zich richten op voeding of onderwijs. We kiezen juist voor lokale initiatieven, omdat we daar een grote realisatiekans zien. Deze projecten worden geleid door mensen uit Uden en/of Volkel.”
Hoe voelt het voor jullie om erkend te worden als "Maashorst Topper van de Maand" voor jullie prestatie?
“Vereerd, dat is het juiste woord. We zijn ontzettend blij en trots dat we deze erkenning hebben ontvangen, niet alleen voor ons team, maar ook voor alle vrijwilligers die ons ondersteunen. Het is geweldig om te zien dat ons harde werk en onze inspanningen worden gewaardeerd. Natuurlijk hopen we altijd op meer naamsbekendheid en deze erkenning draagt daar zeker aan bij. Samen maken we dit mogelijk, en we zijn dankbaar voor de steun van de gemeenschap.
De Trap-in is al 50 jaar een begrip bij Udenaren/Volkelnaren. Vroeger fietsten mensen mee met hun ouders en nu doen ze dat met hun eigen kinderen. De kracht van de Trap-in ligt in het samenkomen en het verbinden van mensen. Deze mensen helpen graag de goede doelen en sommigen doen dat al 50 jaar. Er zijn families die jaarlijks meedoen, generatie op generatie.”
Zijn er dingen die je hebt geleerd tijdens dit proces die je wilt meegeven aan anderen die soortgelijke doelen nastreven?
“Je moet veel geduld hebben als je werkt met vrijwilligers. Wees blij met de kleine dingen en waardeer iedereen die meedoet. Probeer je in te leven in mensen die al lang betrokken zijn; voor hen is het jaarlijks meedoen heel belangrijk. Geduld is echt essentieel.”
Wat heeft het jezelf opgebracht als voorzitter?
“Je weet waarvoor je het doet. Het is een blij gevoel als de dag voorbij is, ondanks dat de voorbereiding en de dag zelf veel energie en tijd kosten. De waardering die je daarna ontvangt, is erg mooi. Daarnaast is het goed voor mijn netwerk: ik leer veel nieuwe mensen kennen. Het werk als voorzitter geeft me voldoening en een sterk gevoel van gemeenschap. Het voorzitterschap heeft me zowel persoonlijk als professioneel veel gebracht, en daarvoor ben ik enorm dankbaar.”
Welke boodschap zou jij mee willen geven aan de inwoners van Maashorst?
“We hopen dat volgend jaar nog meer mensen zich aansluiten bij de Trap-in. Het is en voelt goed om iets voor een goed doel te doen, zelfs als het iets kleins is. Dat kan al een groot verschil maken. Door iets goeds te doen en te helpen, vergroot je je wereld en die van anderen. Meld je vooral aan en maak een verschil!”
Word jij de volgende Maashorst Topper?
Jij kan ook iets doen voor een beter en mooier Maashorst, kom in actie! Word jij de volgende Maashorst Topper?!
Draag een topper aan
Ken jij iemand die de titel Maashorst Topper verdient? Laat het ons weten en nomineer een topper.