Maashorst Topper
Jesse van Dijk
De Maashorst Topper van september is Jesse van Dijk uit Zeeland, een getalenteerde jonge fotograaf met een passie voor verhalen vertellen. Op 17-jarige leeftijd hing zijn werk al tentoongesteld in het Rijksmuseum en zette hij zich in om met zijn fotografie belangrijke maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten, zoals genderexpressie en vooroordelen rondom lichamelijke en mentale aandoeningen.
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik woon nu in Zeeland, na eerder in Sint Hubert te hebben gewoond. Fotografie is echt mijn passie. Daarnaast sport ik graag en ben ik vaak buiten te vinden, wandelend of met mijn camera in de hand. Ik ben nu bezig met mijn derde jaar fotografie aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Voor mijn opleiding loop ik stage bij fotograaf Carla Kogelman en dat bevalt me ontzettend goed.”
Kun je ons vertellen over je expositie in het Rijksmuseum? Hoe is dat gegaan?
“Er was een oproep voor mbo-studenten om mee te doen aan een project voor het Rijksmuseum en ik besloot direct om me aan te melden. Dit was echt een once-in-a-lifetime experience. Ik maakte daarom een aanmeldvideo en werd uiteindelijk als enige student uit Brabant geselecteerd. Ik was nog nooit in het Rijksmuseum geweest, dus dat maakte het extra bijzonder. De opdracht ging over genderexpressie wat een erg belangrijk onderwerp is als je het mij vraagt.
Genderexpressie verwijst naar de manier waarop iemand zijn of haar gender naar buiten toe uitdrukt, bijvoorbeeld door kleding, haarstijl, gedrag of stemgebruik. Het gaat niet per se over iemands biologische geslacht of genderidentiteit, maar meer om hoe ze willen dat anderen hen zien. Samen met een groep van tien mensen, mochten we zes maanden aan dit project werken. Het was echt een unieke ervaring, waarbij we veel hebben overlegd, foto’s gemaakt en teksten geschreven. Van de uiteindelijk tien foto’s die in de expositie hingen, waren er drie van mij, waaronder een zelfportret.”
Wat heeft dit je opgeleverd?
"Deze ervaring heeft me op veel manieren verrijkt. Ten eerste heb ik ontzettend waardevolle connecties gelegd met mensen uit de kunstwereld, waaronder een aantal gerenommeerde fotografen. Het was indrukwekkend om te zien hoe zij te werk gaan en ik heb van hen geleerd hoe belangrijk het is om niet alleen technisch goed te zijn, maar ook om een duidelijk verhaal te vertellen met je werk. Die connecties zijn iets waar ik hopelijk mijn hele carrière nog profijt van zal hebben.
Het idee dat mijn werk in het Rijksmuseum heeft gehangen, iets wat je normaal gesproken alleen zou verwachten van gevestigde kunstenaars of zelfs mensen die pas na hun dood erkend worden, is echt een bijzonder gevoel. Ik ben nog maar 17, en het besef dat ik al op deze jonge leeftijd mijn foto's in zo'n iconisch museum heb mogen laten zien, is echt uniek. Het geeft me het gevoel dat ik iets bijdraag en dat ik op de goede weg ben. En natuurlijk heeft het me ook een stukje naamsbekendheid opgeleverd, wat essentieel is als je je verder wilt ontwikkelen in de kunstwereld. Mensen weten nu wie ik ben, en dat kan deuren openen naar nieuwe kansen en projecten."
Welke boodschap wil je meegeven aan anderen?
“Mijn advies is om je vooral aan te melden voor dit soort kansen, ook al denk je dat je misschien toch niet wordt gekozen. Doe het gewoon en volg je passie, want niet geschoten is altijd mis. Wees gewoon jezelf en ben niet bang om je verhaal te delen, ook als je denkt dat het niet de moeite waard is. Veel mensen in deze maatschapij zijn op zoek naar rolmodellen. Iets waarbij jij ze kan helpen door jouw verhaal te delen.”
Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Op dit moment werk ik aan een project dat draait om lichamelijke en mentale aandoeningen, en de vaak hardnekkige vooroordelen die hiermee gepaard gaan. Met dit project wil ik verhalen vertellen die anders ongehoord blijven en ik hoop daarmee bewustwording te creëren en empathie te vergroten. Het doel is niet alleen om meer naamsbekendheid te krijgen, maar ook om een groter podium te vinden waarop ik mijn boodschap kan delen. Wanneer ik binnenkort 18 ben, kan ik eindelijk deelnemen aan meer wedstrijden en exposities, wat mij extra kansen biedt om mijn werk te verspreiden. Ik kijk er dan ook naar uit om bijvoorbeeld tijdens de Dutch Design Week (DDW) mijn werk tentoon te stellen. Deze stappen brengen me dichter bij mijn droom om een grotere impact te maken met mijn fotografie."
Hoe reageerden mensen op je kunst?
"De reacties waren echt positief. Mensen voelden zich gezien en niet alleen, alsof hun verhaal eindelijk werd gehoord. Voor velen gaf het een gevoel van verbondenheid en dat ze niet de enige zijn. Dat was voor mij heel waardevol om te horen.”
Jesse is een inspiratie voor jong en oud in Maashorst en daarbuiten. Met zijn passie voor fotografie en zijn moed om verhalen te vertellen, zet hij zich in voor meer representatie en begrip in de samenleving. Wil je meer van zijn werk zien? Volg hem dan op Instagram via @J3sse_photography.
Word jij de volgende Maashorst Topper?
Jij kan ook iets doen voor een beter en mooier Maashorst, kom in actie! Word jij de volgende Maashorst Topper?!
Draag een topper aan.
Ken jij iemand die de titel Maashorst Topper verdient? Laat het ons weten en nomineer een topper.