Ontdek samen met je hond de ongetemde schoonheid van de bossen en stuifduinen. Samen genieten van het veelzijdige natuurgebied De Maashorst. Speciaal voor viervoeters zijn er gebieden gereserveerd waar ze naar hartenlust kunnen ravotten, rennen en spelen. Deze gebieden herken je aan de bordjes.

Om de natuur te beschermen, zijn er ook paden en gebieden waar je je hond aan de lijn moet houden. Door je hond aangelijnd te houden, help je veel leed in de natuur te voorkomen. In de gebieden waar wilde grazers vrij rondlopen, is het vanzelfsprekend dat je je hond aanlijnt. De kudde kan gestrest raken als honden te dichtbij komen. Bovendien kunnen andere bezoekers last hebben van een loslopende hond. Sommige mensen zijn bang voor honden en er kunnen ongelukken gebeuren, bijvoorbeeld met ruiters of mountainbikers.

In de Algemeen Plaatselijke Verordening van De Maashorst gemeenten is vastgelegd dat honden aangelijnd moeten zijn in de aangegeven bosgebieden. Deze regel wordt vermeld op de toegangsborden naar het natuurgebied De Maashorst. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in een boete.

Waar kan je hond rennen en spelen? En waar moet je je hond aanlijnen? Bij "vrij spelen" hieronder tref je een kaart met de locaties van de losloopgebieden en parkeermogelijkheden. Er zijn in totaal 9 gebieden waar je hond vrij kan rondlopen.

 

Vrij spelen

Hoe heerlijk is het om de hond even niet aan de lijn te hebben. Ze heerlijk te laten spelen, zwemmen en ravotten met elkaar zonder de natuur te verstoren. Bekijk hier de losloopgebieden van natuurgebied De Maashorst. Er is zelfs een heus hondenstrand (Herperduin)!  

Naar losloopgebieden

Waarom zijn er speciale losloopgebieden voor honden?

Alle honden hebben een natuurlijk 'jachtinstinct'. Wanneer een hond een wildgeur ruikt, wordt dit instinct geactiveerd en willen de meeste honden het dier opsporen. De geursporen die honden achterlaten, zorgen voor langdurige verstoringen in het bos. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Wanneer een hond te dichtbij komt, schrikken de dieren en slaan ze op de vlucht of durven ze hun schuilplaats niet meer te verlaten. Dit kan leiden tot uitputting en verhongering bij de dieren. Soms raken ze tijdens het vluchten verstrikt in omheiningen, belanden ze op de openbare weg of verwonden ze zichzelf, met soms zelfs de dood tot gevolg.

Heerlijk wandelen! Hondenweer of niet.