Op initiatief van het Platform Toerisme Maashorst is een ‘De Mijmerroute cadeaubox’ uitgegeven. De box bevat zes speciale rondwandelingen van 10 kilometer rond bezienswaardigheden van de kernen in de gemeente Maashorst. Verder bevat de box ruwe wol, ‘oertjes’ en een achttiental haiku’s van de Udense dichter Maarten van den Elzen.

Het idee van de Mijmerroutes haakt aan op het Kloosterpad, dat in 2021 werd uitgegeven en kloosters en abdijen in Midden- en Oost- Brabant via een 330 kilometer lange route met elkaar verbindt. In de zes kernen van de gemeente Maashorst zijn ook mooie, vaak religieus interessante plekjes opgezocht, waaromheen een route is gemaakt van ongeveer tien kilometer lang. In het openingswoord van Ben Maathuis, voorzitter van het Platform, zei hij trots te zijn op deze uitgave en op de vele vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben. Maarten van den Elzen werd gevraagd om zes haiku’s – gedichtjes met zeventien lettergrepen en drie regels – gebaseerd op de natuur in de Maashorst te schrijven, maar het werden er achttien. De haiku’s zijn voorzien van een QR-code, zodat er ook de bijbehorende muziek ervan te beluisteren valt. De haiku’s zijn mede bedoeld om te mijmeren en stil te staan bij de natuur en natuurverschijnselen zoals de wijstgronden in het Maashorstgebied.

Oertjes
Kunstenares Maria van de Laar maakte zogenaamde ‘oertjes’ voor de cadeaubox, gebaseerd op het idee, dat mensen al wandelend soms steentjes verzamelen. Zij gebruikte daarvoor klei uit de Peelrandbreuk nabij het Sint Annabosje, water en ijzeroer. In elk oertje zit een band van ijzeroer dat de Peelrandbreuk symboliseert.

Plukje wol
De dames van ‘Wild van Maashorst wol’ hebben aan de box een plukje ruwe wol toegevoegd, bedoeld om in de wandelschoenen te doen om pijnlijke plekken aan de voeten te voorkomen. De dames gebruiken de wol van Maashorstschapen en helpen ook bij het schapenscheren door de wol te sorteren op A- en B-kwaliteit. Verder spinnen en vilten zij de wol en geven les in spinnen en vilten. Door de wol te vilten zijn er talloze voorwerpen van te maken zoals sjaals en tasjes. Het doel van de dames is om het gebruik van wol te stimuleren en zij merken dat hier een toenemende belangstelling voor is.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van De Mijmerroutes cadeaubox werd uitgereikt aan wethouder Harold van den Broek van de gemeente Maashorst. De Mijmerbox is voor 12,50 euro te koop bij diverse toeristische punten zoals bij het Toeristisch Informatiepunt in de bibliotheek van Uden.

bron Udens Weekblad | Ankh van Burk