Docus de Das avonturenpad

Weer of geen weer, het is gezellig druk op het Docus de Das Avonturenpad. Ook op een regenachtige donderdagmorgen in de herfst zijn er genoeg kinderen druk bezig met het helpen van Docus, totdat de hoofdrolspeler van het verhaal plots zelf opduikt.

Het lijkt een doodgewone rustige ochtend in het bos als plotseling een twee meter lange das komt aanlopen. Waar het ene kind de kat uit de boom kijkt, begint de ander de mascotte van De Maashorst direct te knuffelen. Niet gek dat het even spannend is, want het is een complete verrassing dat Docus op zijn eigen pad verschijnt. Vele foto’s en high-fives verder verdwijnt Docus weer in het bos, en keert hij terug als Rianne Mathijssen. Rianne is bestuurslid van stichting Docus de Das Avonturenpad, en dus ook parttime Docus. “We hebben een poule met jongelingen die het leuk vinden om in het pak te gaan, maar vandaag kon er toevallig niemand. Dan moet ik het een keertje zelf doen, ook dat hoort bij de taken als bestuurslid.”
 

Succesformule

Zeven jaar geleden richtte Rianne samen met Gerard Selten en Stef van Vliet de stichting Docus de Das Avonturenpad op. Het bleek een goede zet, want in de afgelopen jaren nam de populariteit van het pad grote proporties aan. “Op een zondagochtend met goed weer staat de parkeerplaats hier bomvol.”

Terwijl we ondertussen over het pad lopen legt Rianne uit wat volgens haar de reden is van het succes. “Het fijne is dat je altijd kunt wandelen, daar is niets meer voor nodig dan dit pad.” Daarbij komt dat het pad voor iedereen toegankelijk is. “Het is anderhalve kilometer lang en volledig verhard, daardoor kunnen kinderwagens en rolstoelen ook makkelijk over het pad.” Ook is de komst van Camping Hartje Groen en horecagelegenheid De Boshut een welkome versterking geweest voor de populariteit van het Avonturenpad. “We versterken elkaar, want de bezoekers van De Boshut laten hun kinderen lekker spelen op het pad en andersom gaan ouders die in het bos wandelen sneller even zitten voor een kopje koffie, ideaal.”

Piekfijn pad

Tijdens de wandeling komen we steeds langs een ander speelelement, waarvan er zes verspreid langs het pad staan. “Het is begonnen met zes elementen, en sinds vier jaar geleden is daar ook een groot speelrek bijgekomen.” Daarnaast worden er zo nu en dan objecten geschonken door de gemeente of bedrijven, waardoor het pad de afgelopen jaren stukje bij beetje completer is geworden. “Zo blijft het ook leuk voor mensen die er al geweest zijn.”

De volledige anderhalve kilometer ligt het pad er piekfijn bij. Onderhouden van dit pad lijkt op voorhand een zware taak voor een stichting met maar drie bestuursleden, maar volgens Rianne hebben ze over hulp niets te klagen.  “We krijgen uit vele hoeken hulp aangeboden.  Onder andere van de Rotary Club Land van Ravenstein, zij zorgen er eens per jaar voor dat het pad er weer helemaal perfect bij ligt. Daarnaast is er natuurlijk de groenvoorziening van de IBN, die gedurende het jaar de omgeving rondom het pad netjes houden.”

Speciale wandelingen
Naast het plezier dat op een doodgewone dag beleefd kan worden organiseert de stichting ook bijzondere evenementen. “Rond de kerst organiseren we ieder jaar een lampionnenoptocht, dan is het hele pad verlicht met honderden lichtjes en kunnen kinderen met hun lampion meelopen.” Het blijkt al jaren een succes, want het aantal deelnemers steeg boven alle verwachtingen uit.  “Op een gegeven moment was het pad ook echt vol, dat is natuurlijk fantastisch. Het is immers toch altijd maar even afwachten of iets aanslaat.” Naast de succesvolle lampionnentocht is er in het voorjaar ook steevast een speciaal evenement rondom Pasen. Voor geïnteresseerden is het mogelijk om dan samen met Docus de Das paaseieren te zoeken rondom het Avonturenpad, eveneens een geslaagd initiatief.

Dit kalenderjaar zullen de evenementen jammer genoeg worden uitgesteld in verband met het coronavirus, maar Rianne  is ervan overtuigd dat de stichting met een alternatief komt zodra het weer mogelijk is. “Zeker, het is ontzettend jammer dat bepaalde dingen nu niet doorgaan. Alleen het moet wel op een verantwoorde manier kunnen, en dat is nog niet het geval. Daarom hopen we in het voorjaar weer wat te kunnen regelen.” Ondertussen begint het harder te regenen in het Schaijkse bos. We besluiten daarom snel weer de auto op te zoeken, maar voor Rianne zit dat er nog niet in. “Een van de speelelementen geeft geen geluid, dus dat ga ik nu even repareren.” Het hoort bij de taken als bestuurslid die ze al die tijd al met veel plezier uitoefent. “Het is een kleine moeite!”

Benieuwd naar het Docus de Das Avonturenpad? Ga gerust eens langs op Udensedreef in Schaijk. Het pad is namelijk het gehele jaar toegankelijk voor bezoekers!  Wil je eens meedoen aan de speciale wandelingen? Check dan de facebookpagina van Docus de Das.