De schapen van landgoed Nabbegat

Wie Wim en Joke Jans dertig jaar geleden had voorspeld dat ze anno 2020 met een kudde schapen tientallen hectare heidevelden en dijken in de regio zouden begrazen, zou door het Zeelandse echtpaar compleet voor gek zijn verklaard. Toch kwam het herdersleven op hun pad, een carrièreswitch die ze nu voor geen goud meer willen terugdraaien.

“Het begint met een bordercollie en het eindigt met een veld vol schapen.” Wim trapt af met de kortste samenvatting die je maar kunt geven voor de rigoureuze verandering die hij en Joke de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Hun leven als boer aan het Nabbegat veranderde namelijk compleet. De varkens en  koeien werden ingeruild voor een schapenhouderij, waarmee Wim en Joke momenteel natuurlijke graslanden van landgoed Nabbegat en ver daarbuiten begrazen.

Van hobby tot toeristische trekpleister
“Zoals ik al even zei begon het met een bordercollie, die gebruikten we oorspronkelijk om de koeien van het land te halen. Zo is eigenlijk de liefde voor het hoeden ontstaan.” Deze liefde deed Wim en Joke besluiten om schapen te kopen. “In de loop der jaren is dit eigenlijk dusdanig uit de hand gelopen dat we ervoor gekozen hebben om met ons boerenbedrijf te stoppen en volledig over te gaan op onze schaapskooi.” Joke vult aan: “We waren van mening dat we er wel echt vol voor moesten gaan, daarom staan we er nu zo voor.” De visie van het duo was vanaf het eerste moment helder: “We willen met onze kudde de natuur begrazen en onderhouden op een traditionele manier, eigenlijk net zoals dat honderd jaar geleden werd gedaan.”

Zo werd het houden van de kudde veel meer dan een hobby alleen, want Wim en Joke worden vanuit alle kanten benaderd om met hun kudde natuurterreinen te begrazen. “De voornaamste taak is altijd het begrazen van de vele natuurterreinen in de provincie geweest. Dat is het nog steeds, maar we genieten er wel van dat onze kudde ook aandacht trekt in de toeristische sector.” De afgelopen jaren ontdekten namelijk steeds meer mensen de schapenkudde en de vele prachtige bijkomstigheden hiervan. “Dat anderen ook kunnen genieten van onze passie, dat is toch fantastisch! Daar doen we het voor.”

De schaapskooi en de stichting: een perfecte match

Alleen al kijken naar een machtige kudde schapen biedt vermaak, maar er is zo veel meer mogelijk met de dieren. Om hier meer over te weten te komen zijn ook Anita en Stella van de Stichting wild van Maashorstwol ook aangeschoven. Samen met Wim en Joke organiseren zij maandelijks activiteiten in de schaapskooi. “Een perfecte match”, zegt het viertal hierover stellig. Iedere eerste zaterdag van de maand is de stichting in de schaapskooi aanwezig voor een ochtend vullend programma met daarin diverse activiteiten. “Daar moet je echt bij zijn, maar ook buiten deze eerste zaterdag is het landgoed zeker een bezoekje waard! Kijk alleen al naar die prachtige natuur die hier is”, vult Anita aan.

De stichting is dolgelukkig dat Wim en Joke op hun pad kwamen, want aan het Nabbegat is alles onder een dak te vinden. “Van de materialen en de opslag hiervan tot een geschikte ruimte voor workshops: alles is hier aanwezig, dat is perfect.” Normaal gesproken was het vinden van een workshop- en opslagruimte een tijdrovende en lastige opgave voor de stichting. “Het knoeien met water en de geur die wol geeft zijn hierbij vaak spelbrekers”, zegt Anita. Joke haakt hierop al snel in: “Daar denken wij natuurlijk heel anders over, voor ons is het gewoon de geur van de natuur.” Aan de andere kant van de samenwerking met de stichting staan uiteraard Wim en Joke, die op hun beurt ook blij zijn de stichting te hebben getroffen. “Allereerst zijn het hartstikke leuke mensen met verstand van wol die wij bij ons over de vloer hebben. Dat is alleen maar prettig. Daarbij is het is ook nog eens een stukje extra commercie voor ons bedrijf, want de activiteiten zijn echt van toegevoegde waarde.”

Met het stukje commercie bedoelt Wim de eerdergenoemde activiteiten die er maandelijks op hun terrein te doen zijn. Iedere eerste zaterdag van de maand is er namelijk genoeg te doen in en rondom de schaapskooi. Er wordt standaard iedere maand wol en lamsvlees verkocht van de dieren uit de kudde van Wim en Joke. Daarnaast geeft de stichting maandelijks vilt- en spinworkshops in de schaapskooi. En tot slot zijn er ook nog eens iedere maand wisselende activiteiten die Wim en Joke zelf organiseren. “Van een natuurwandeling tot een ochtend lang met Joke en de kudde op pad, daarin variëren en vernieuwen we continu.” Wat de activiteiten in de natuur volgens Wim zo krachtig maken is het complete plaatje dat vaak spontaan ontstaan. “Dan loop je met die kudde in de ochtendzon over de hei, een beetje mist, wij met de honden in de weer, dat levert gewoon prachtige plaatjes op. Om mensen daarvan te kunnen laten genieten, daar doen we het voor.”

Benieuwd hoe jij een van de mensen kunt zijn die mogen genieten van de kudde en de natuur op Landgoed Nabbegat? Of ben je benieuwd naar de wol en het lamsvlees van de kudde? Neem dan gerust een kijkje op de facebookpagina van stichting Wild van Maashorstwol! Hier staat per maand omschreven wat de activiteiten zijn en hoe laat deze aanvangen. Vaak geldt er bij de activiteiten ook nog eens een gratis entree. Voor wie op zoek is naar een avontuurlijke, leerzame en ook nog eens een goedkope dag uit is een bezoekje aan het Nabbegat dus zeker de moeite waard!